|
По Димитровски лозунг: БПЦ ще стане народна демократична църква ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 27 Юли 2018 09:59

alt
Българската православна църква (БПЦ) трябва да стане народна демократична църква. Тази повеля, дадена от Георги Димитров, е следвал комунистическият режим в първите години след 9 септември 1944 г.  

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява доклад на директора на вероизповеданията Димитър Илиев от 1948 г., озаглавен „Българската православна църква в Народна република България”.

В него е посочено, че след Деветосептемврийския преврат „БПЦ и другите вероизповедания се освободиха от контрола и опекунството на държавата”.

Според трактовката на комунистическото тоталитарно управление заедно с „установяването на другите демократични свободи се установи и пълната свобода на съвестта и вероизповеданието”.

Както са писали Ленин и Сталин е започнало отделянето на църквата от държавата. Също така е започвало и отделянето на църквата от училището.

Според доклада по този начин на гражданите се е осигурила истинска свобода на съвестта.

Новата ера на БПЦ след 9 септември 1944 г. започвала и програмата на Отечествения фронт от 1948 г.

Светият Синод е потвърдил със свое решение през октомври 1948 г. в духа на резолюцията на Георги Димитров за взаимоотношенията между църквата и държавата БПЦ напълно лоялно ще изпълнява повелята на новата Конституция и отдава дължимата почит на върховното държавно ръководство и „всички законно установени власти”.

В доклада са представени статистически данни за българското православно духовенство, както и за неговата образователна структура.

Документът е включен в разширения  електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията” – част 1 „Българската православна църква 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов