|
Вижте заповедите на Добри Джуров за изпращането на български войници за смазване на Пражката пролет ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Вторник, 12 Януари 2016 13:29

alt

Сайтът desebg.com припомня строго секретните бойни заповеди, с които министърът на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров изпраща 12-ти и 22-ри мотострелкови полкове (МСП) за присъединяване към въоръжените сили на Варшавския договор, които в полунощ на 20 срещу 21 август 1968 г. нахлуват в Чехословакия и смачкват Пражката пролет.

Миналата седмица организации, свързани с БКП, организираха честването на 100-годишнината от рождението Джуров, министър на народната отбрана, бивш партизанин от „Чавдар” и член на Политбюро и ЦК на БКП. Честването беше организирано в Централния военен клуб – сграда, символ на българската армия, далеч преди тя да бъде идеологизирана от компартията след 1944 г. Честването предизвика гражданско недоволство най-вече за използването на Военния клуб, който се стопанисва от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” към министъра на отбраната, в случая Николай Ненчев, лидер на БЗНС и участник в управлението от Реформаторския блок.

Заповедите, с които през лятото на 1968 г. България изпраща военни части за разгрома на надигналите клас за демокрация чехи и словаци,  са писани на ръка и са издадени на 19 август 1968 г. в един екземпляр. Освен от министър на народната отбрана Добри Джуров те са подписани и от началника на Генералния щаб на БНА ген. Атанас Семерджиев.

Съдържанието на бойните заповеди е идентично и те са отнесени до командирите на 12-ти и 22-ри МСП. От тях се разбира, че българските военни части, са поставени на подчинение на Главнокомандващия Обединените варшавски сили, тоест те са поставени под съветско командване.

В строго секретните бойни заповеди, подписани от Джуров и Семерджиев се посочва дословно:

„Атаките на контрареволюционните елементи в ЧССР срещу народната власт стават все по-ожесточени. Възникна сериозна опасност за съдбата на Комунистическата партия и социалистическия стой в страната. Особени усилия реакцията полага за откъсването на Чехословакия от Варшавския договор и противопоставянето й на останалите социалистически страни.

За ликвидиране на контрареволюцията заповядвам полкът да пристъпи към изпълнение на възложените му от Главнокомандващия Обединените варшавски сили бойни задачи по разгрома на вражеските елементи в срокове и райони, съгласно плана за действие.

Всички заповеди и разпореждания Главнокомандващия Обединените варшавски сили във връзка с тези задачи да се изпълняват точно и безпрекословно.”

Документите са включени в сборника „Пражката пролет и Държавна сигурност” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов