|
БКП: Да сменим офицерите в армията с доблестни партизани ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Април 2015 16:42

alt
Сайтът desebg.com публикува онлайн наскоро разсекретени от Комисията по досиетата архивни документи, които показват как след 9 септември 1944 г. комунистическата партия е отказала да признае заслугите на офицерите, участвали в заключителната фаза на Втората световна война, а вместо това е организирала изпращането на част от тях за съдене от  „народния съд”. Друга част от българското офицерство пък е уволнено, като е заменено от новоназначени политкомисари из средите на партизаните.

На 23 ноември 1944 г. Министерският съвет приема постановление №4, с което се одобрява оневиняването на онези офицерите, които са проявили храброст по време на участието си в края на Втората световна война. Според решението на отечественофронтовското правителство тези военни следва да не бъдат съдени от „народния съд”, подготовката за който по това време е започнала по нареждане на Георги Димитров от Москва.

След приемането на министерското постановление обаче следват протести от страната на комунистическата партия, които постигат обезсилване на правителственото намерение.

Изпълнението му е спряно, като със специална радиограма са  дадени указания „да не се праща на фронта нито едно лице от посочените в постановлението по искане на когото и да било”.

В един от протестите срещу постановлението на Министерския съвет, това на Комитета на ОФ при Стреврешка община на еленска околия се посочва, че „офицерите в казармите, останали след 9-ти септември т. г. [1944] да бъдат веднага уволнени”. Отечественофронтовската власт е призована на тяхно място да бъдат назначени с „ИСТИНСКИ НАШИ, ЧЕСТНИ И ДОБЛЕСТНИ ПАРТИЗАНИ”.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов