|
Чистката в армията след 9 септември 1944 г. ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 27 Март 2015 13:06

alt
Сайтът desebg.com публикува онлайн архивни документи, които хвърлят светлина върху началото на чистката в българската армия след 9-септемврийския преврат през 1944 г., когато Българската работническа партия (комунисти) влиза във властта с кабинета на Отечествения фронт.

Документите бяха наскоро разсекретени от Комисията по досиетата и са включени в разширеното издание на документалния сборник „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, представен неотдавна.

Документите представляват заповеди на министъра на войната в кабинета на ОФ Дамян Велчев от септември и октомври 1944 г., с които е поставено началото на чистката в българската армия.

В първата заповед от 20 септември 1944 г. е разпоредено съставянето на специални следствени комисии към щабовете на дивизионните области, чиято задача е „да издирят и задържат военни чинове, които с миналата или настояща дейност са допринесли за разколебаване на войнишката вяра в командването”.

Указано е задържаните да се разпределят в следните групи групи: за съд; за уволнение; за преместване в друга част; за освобождаване и връщане в същата част.

Със същата заповед министърът на войната уведомява, че предстои назначаването на помощник-командири, които ще бъдат с политическо възпитание.

Освен съдия-следовател от военния съд в следствените комисии влизат и представител на областния комитет на ОФ, офицер от Р.О. (разузнавателния отдел) към щаба на съответната дивизия и представител на „въстаническите отряди”.

Заповедта на Дамян Велчев е мотивирана като „естествена последица, резултат на изблик на революционно настроение”.

Втората негова заповед е свързана с „ускоряване работата на следствените комисии по издирване на провинени военни чинове”  и е от 13 октомври 1944 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов