|
Други
„Удръжките върху заплатите са големи и намаляват средствата за преживяване“ ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Април 2024 15:23

alt

 

Още през 1945 г. работниците са вдигнали ръце от режима на Отечествения фронт, в който Българската работническа партия (комунисти) им е обещавала равенство и благоденствие.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com.

Той представлява писмо на работниците от акционерно дружество за памучни прежди „Цар Борис“ – Варна до Националния комитет на ОФ, министър-председателя, министъра на финансите, министъра на социалната политика, министъра на търговията и други институции от 19 април 1945 г.

Работниците протестират срещу високите удръжки върху трудовите възнаграждения.

„Удръжките върху получените суми са крайно големи и намаляват до голяма степен средствата за преживяване при голямото поскъпване на предметите от първа необходимост“, се посочва в писмото.

продължава>
 
„Да не допуснем тия религиозни фанатици да се превърнат в „пета колона“ на империалистическия лагер“ ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Април 2024 18:33

alt

 

Четири години преди да нанесе своя репресивен удар срещу католическата църква в България през 1952 г. комунистическият режим е гледал на католическото духовенство като на религиозни фанатици, които могат да се превърнат в „пета колона“ на „империалистическия лагер“.

Това става ясно от документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява докладна записка от Д. Илиев, пълномощен министър в Министерството на външните работи до министър-председателя Георги Димитров.

Документът е от април 1948 г. и дава представа за начина, по който е възприемана католическата църква от тоталитарното управление на БКП.

В докладната е посочено, че пълномощният министър докладва на Димитров съгласно неговите лични инструкции. Към МВнР по това време е действала Дирекцията по вероизповеданията.

продължава>
 
Арестували над 100 граждани като английски шпиони, а после ги пратили в лагер ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Март 2024 16:59

alt

 

Масовият терор и безпочвените обвинения по време на комунистическия режим са превърнати в обичайна практика, а свидетелства за това се съдържат в хиляди документи на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност.

Desebg.com публикува един от тези документи онлайн. Той представлява писмо на Петричката околийска дружба на БЗНС, подписано от нейния председател и секретар от 3 юни 1946 г., адресирано до председателя на БЗНС по това време Никола Петков.

В него са изложени подробности за масовия арест на над 100 граждани от Петричко на 8 ноември 1945 г., обвинени в „някаква английска шпионска мрежа“.

Всички са държани в участъци и затвори до февруари 1946 г., когато са освободени с решение на прокуратурата.

Сред задържаните са двама земеделци – Ангел Лозанов, председател и Димитър Манафов, секретар на дружбата на БЗНС в село Елешница.

продължава>
 
Прокуратурата за престъпността при соца: Голям е броят на тежките икономически престъпления, много остават неразкрити ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Май 2022 14:20

alt

 

„В сферата на икономиката продължават да се извършват голям брой тежки престъпления. Сравнително голям е делът на неразкритите стопански престъпления“.

Това признават главният прокурор Иван Вачков, министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и министърът на финансите Белчо Белчев през 1977 г. в подписан от тях общ документ, посветен на проблемите с престъпността по време на тоталитарното управление на БКП.

Документът представлява писмо до началниците на окръжните управления на МВР-ДС, до директорите на окръжните дирекции за държавен финансов контрол и до софийския градски и окръжни прокурори от 1977 г., който desebg.com публикува онлайн.

продължава>
 
Терорът е повсеместен. Целият прокурорски надзор е от комунисти ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Май 2022 18:43

alt

 

„Страната се намира в сериозно положение по причина на увеличаващия се терор, упражняван от управлението на Отечествения фронт, ръководен от комунистическата партия“.

Това се посочва в окръжно на Българската работническа социалдемократическа партия от 1946 г., което част от документите на организацията, които Държавна сигурност е събирала, за да следи политическите опоненти на БКП.

В документа, който е запазен в архивите на ДС, и който desebg.com публикува онлайн, се подчертава, че терорът е обхванал цялото население.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 1 от 7
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов