|
Унищожителен документ: Комунистическият режим незаконно е въдворявал в лагерите дори ученици ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Събота, 12 Декември 2015 18:00

alt
Управлението на БКП е допуснало груби нарушения на Конституцията и законите, като чрез своя репресивен апарат Държавна сигурност е въдворявало в комунистическите концлагери незаконно граждани. Това установява Главна прокуратура на НРБ, която заради драстичните нарушения е принудена да изпрати поверителен доклад до министър-председателя Васил Коларов в края на 1949 г.

Сайтът desebg.com публикува онлайн този рядък архивен документ, уличаващ в беззаконие и престъпления комунистическия режим.

На 7 страници Главна прокуратура е изложила факти и подробности за безконтролните действия на Държавна сигурност, която е извършвала множество въдворявания без заповед на министъра на вътрешните работи и главния прокурор в лагерите „Богданов дол”, „Белене” и „Ножарево”.

След като близки и родственици са се осмелили да се жалват незаконните действия на ДС прокуратурата е извършила проверка и е установила, че без решения са въдворени 60 души. Сред изпратените по лагерите дори има и ученици, въдворени още през 1948 г.

„Акциите по чистката в София на противонародни елементи по пътя на въдворяването засегнаха много невинни трудещи се граждани, каквито благодарение на намесата на Главната прокуратура бяха върнати обратно повече от 150 души”, се посочва в поверителния доклад до премиера.

Държавното обвинение е отбелязало, че нееднократно е обръщало внимание на министъра на вътрешните работи, че е недопустимо въдворяването в ТВО на лица, за „които няма обвинителен материал”.

Прокуратурата е подчертала, че тези практика е в нарушение на Конституцията и Закона за народната милиция.

В документа също така е посочено, че са налице случаи, при които е установено незаконното въдворяване на хора, чието местонахождение обаче е останало неизвестно поради отказа на Държавна сигурност да представи информация.

Във втората част на доклада са представени скандални факти за безцеремонното отношение на МВР-ДС по изселването на българи, включително и отказ да се спазят указанията на самата прокуратура. Тази част показателно е озаглавена „Извращения на законността при изселванията”. В нея са коментирани и отделни драстични примери на разправа от страна на режима.

Интересното е, че Главната прокуратурата е адресирала доклада си до министър-председателя Васил Коларов, чието правителство със секретно решение през април същата тази 1949 г. създава на остров "Персин" най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим в България - "Белене".

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов