|
Министър Солаков: Да действаме с остри мероприятия на много широк фронт! Това е благородна работа ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 08 Юли 2024 11:04

alt

 

В началото на 70-те години на ХХ век Държавна сигурност е приканвана и насърчавана лично от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Ангел Солаков да извършва убийства, отвличания и саботажи, преведени на оперативен език като „остри мероприятия“, като същевременно е насърчил оперативните работници от Първо главно управление на ДС да ги извършват, посочвайки, че „това е благородна работа“.

Думите му са цитирани в документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно изказване на другаря министър във връзка с разглеждане на работата на отдел VIII на 1 юли 1970 г.

Въпросният отдел е „Активни мероприятия“, който е натоварен и с извършването на „остри мероприятия“.

Негов дългогодишен ръководител е полк. Димо Станков, като тази специална структура в Първо главно управление на ДС (разузнаването, б.а.).

В изказването си министър Солаков потвърждава известния факт, че тези „остри мероприятия“ са съгласувани със „съветските другари“, които са „подсказвали голяма част от тях“, а тези операции са изпълнявали в „рамките на сътрудничеството [с КГБ]“.

„Ние трябва да провеждаме по-остри мероприятия“, категоричен е ген. Солаков.

Той дори посочва двете остри мероприятия, които отделът трябва да извърши приоритетно.

Първото е „да докараме в България заедно с цялата негова архива“ политическия емигрант Борис Арсов (в документа името е аномизирано, б.а.), който предходната година година напуска нелегално НРБ и се установява в Дания.

Арсов е отвлечен оттам през 1974 г., но не от отдела за остри мероприятия на ПГУ, а от група оперативни работници от Второ главно управление на ДС, като това се превръща в една от големите и успешни остри операции на Държавна сигурност.

Втората задача, която министър Солаков поставя, е „да се докара Петерс – американски разузнавач, който работи активно срещу нас“. Подробности за този случай обаче липсват.

За „острите мероприятия“ министър Солаков посочва, че „на пръв поглед изглежда, че това е черна и мръсна работа, но за нас тя е благородна“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – активни и остри мероприятия 1944-1991“, издание на Комисията по досиетата, 2020 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов