|
От страх да не се повтори Унгарското въстание у нас Политбюро на БКП се оградило с вътрешни войски и бойни групи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Май 2024 17:11

alt

 

Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков е брало голям страх да не се повтори Унгарското народно въстание у нас и след събитията в Унгария през есента на 1956 г. веднага е увеличило броя на Вътрешни войски в МВР и създало доброволни бойни въоръжени работнически групи и отряди.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на протокол „Б“ от заседание на Политбюро на ЦК на БКП от 17 ноември 1956 г., обсъдило предложение за укрепване войските на МВР, създаване на боеви въоръжени работнически групи и отряди, и за изселване от столицата на всички обществено опасни лица.

Комунистическата върхушка мотивира своето решение с „оглед на международна и привеждане на личния състав на Вътрешни войски в съответствие със специалните задачи, които те имат да изпълняват“.

„Международното положение“ по това време е свързано с пряко с Унгарското народно въстание (23 октомври – 10 ноември 1956 г.) и смазването му от съветските войски.

Политбюро на ЦК на БКП нарежда численият състав на Вътрешни войски да се увеличи с 1500 души.

Наредено е на вътрешният министър да осигури на Вътрешни войски необходимото количество танкове Т-34, самоходни артилерийски установки (САУ-76мм), миномети, ръчни противотанкови гранати и „добре подготвени и политически военнослужещи за екипажите им“.

Комунистическата върхушка нарежда да се създадат „доброволни боеви въоръжени работнически групи и отряди предимно в по-големите заводи, мини, строителни обекти, които в случай на нужда да действат в помощ на органите на МВР за смазване на всякакъв опит за остри, открити, контрареволюционни и вражески действия“.

Бойните отряди и групи трябвало да бъдат формирани от безпределно верни на партията и изпитани в борбата партийци и безпартийни, „доказали на дело, че са готови на всякаква жертва“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов