|
„На всички е известно трагичното положение на работниците по заводи и ТКЗС“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 14 Април 2024 17:07

alt

 

Работниците по време на комунистическия режим изобщо не са си мълчали и са протестирали против ниските заплати и условия на труд, но цензурата на тоталитарното управление на БКП не е позволявало недоволството им да стане известно на по-широки слоеве на обществото.

Това става ясно от множество документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява информация На Трето управление на ДС за борба срещу контрареволюцията до ръководството на МВР за по-характерни вражески прояви и изказвания от април 1956 г. (документът е публикуван частично от Комисията по досиетата, б.а.).

В публикуваната част се съобщава за писмо на работници, изпратено до заводския профкомитет при държавния машиностроителен завод „Г. Димитров“ – Русе, с копие до ЦС на профсъюзите, с искания за по-добри социални и финансови условия на труд.

„На всички е известно днес трагичното положение на трудещите се по заводи и ТКЗС. От една страна страшното ни материално положение, а от друга свеждането ни до роби в името на една действително красива идея“, пишат работниците в писмото.

„Излезте от това безропотно подчинение на една власт, която убива нашия живот“, се призовава още в него.

Работниците призовават за подобряване на материалното им положение, свобода при избор на работа, свобода на лична професионална практика.

Те настояват за повишаване на заплатите и въвеждането на 7-часов дневен труд.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците”, издание на Комисията по досиета, 2015 г.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов