|
Освобождаване на „трудещи се елементи“ от ТВО ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Април 2024 20:46

alt

 

През 1951 г. в разгара на селските бунтове в страната срещу насилственото отнемане на земята и вкарването в ТКЗС лагерите „Белене“ и в Ножарево, Разградско, са били препълнени от селски стопани, които са се обявили против партийната политика, с която по подобие на СССР са създавани трудово-кооперативни земеделски стопанства, придружени с терор и репресии.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Предложение относно: Освобождаване от ТВО на трудещи се елементи.

Документът е адресиран до ЦК на БКП и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков на 10 август 2024 г.

От съдържанието му се разбира, че в лагерите „Белене“ и „Ножарево“ са въдворени бивши активни николепетковисти и членове на нелегални земеделски организации, създадени след разтуряне на опозиционната партия БЗНС с лидер Никола Петков, както и представители на буржоазните партии.

„Въпреки че през тази година бяха освободени немалко от въдворените, във връзка с вълненията в някои села против ТКЗС, както и във връзка с масовите арести преди 1 май и през месец юни тази година, бяха изпратени в ТВО нови групи, главно селяни, за които имаше сведения и се предполагаше, че може да предприемат враждебни действия, за да попречат на правилното провеждане на кампанията по прибиране на реколтата и изпълнението на плана за държавни доставки“, признава министър Цанков.

Той посочва, че са арестувани и пратени в лагерите „немалка част трудещи се селяни, предимно средно и незначителна част бедни селяни“.

Министърът подчертава, че „ние считаме за политически целесъобразно да бъдат дълго задържани в ТВО трудещи се елементи“.

Той предлага по повод 9 септември (национален празник по време на комунистическия режим, б.а.) „да бъдат освободени всички бедни и средни селяни и други трудещи се“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и лагерът „Белене“, издание на Комисията по досиетата, 2023 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов