|
„Враждебно настроени към ОФ властта и червената армия“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Април 2024 15:26

alt

 

Българските военнослужещи, получили офицерски чинове преди 9 септември 1944 г., са заклеймявани след Деветосептемврийския преврат от комунистическата диктатура и слагани под общ знаменател като враждебно настроени срещу новата власт на Отечествения фронт и това е послужило като претекст за масовите чистки в българската армия.

Това разкриват множество документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад от Любомир Пинтиев, инспектор при отделение „А“ на ДС, адресиран до началника на същата структура.

Документът е от април 1946 г. и в него е описано положението с частите на Софийския гарнизон.

„Сведенията“, с които ДС разполага, изкарват голяма част от офицерите в него „враждебно настроени към ОФ властта“.

Те критикували нейните мероприятия и саботирали „културно-просветната работа в казармата“.

Офицерите са обвинени в „съзнателно неполагане на грижи за укрепване на дисциплината, враждебно отношение към завеждащите политическата част във войската, пренебрежително и нехайно отношение към служебните отношения“.

В доклада се твърди, че те одобрявали „поведението на опозиционните групи, демонстративно четене на опозиционната преса“, както и в изказвания, неблагоприятни за водачите на ОФ властта.

„На почти всички от тази категория офицери е присъщо и враждебна отношение към пребиваващите у нас чинове на червената армия“, се посочва не на последно място в документа.

Както е известно България е окупирана от червената армия без да срещне съпротива на 8 септември 1944 г., но в нея остават съветски войски до декември 1947 г., когато комунистическият режим окончателно се справя с ликвидирането на политическата опозиция в страната.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов