|
Соцреалност: „Поради липса на хладилни площи са изхвърлени над 100 000 яйца“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 29 Март 2024 14:28

alt

 

Икономиката по времето на комунистическия режим изобилства от абсурди, които най-добре илюстрират абсолютна несъстоятелност на т. нар. социализъм, който БКП чрез пропагандата се опитва да убеди втълпи на обществото, че е по-добър от капитализма на Запад.

В архивите на Държавна сигурност са съхранени стотици документални свидетелства за това, а desebg.com публикува онлайн един от тях.

Той представлява лично строго секретна обзорна оперативна сводка на МВР за периода 13-19 юни 1988 г.

 

Тя е подписана от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, а сводката е изпратена на генералния секретар на БКП Тодор Живков, до тогавашния министър-председател на Георги Атанасов, до началника на кабинета на Живков Милко Балев и до втория човек в БКП след Живков Чудомир Александров.

В сводката са изложени основни моменти от събития и процеси в страната, за които тайните служби на комунистическия режим са събирали оперативна информация и са обобщили за Живков и премиера Атанасов.

Отбелязано е социалното напрежение в Русе, където хората се вдигат на протест заради обгазяването на града от румънска страна и бездействието на партийно-държавната машина.

Подадена е информация за последствията от т. нар. възродителен процес и работата на различни държавни и обществени организации, ангажирани с изпълнението на задачите по този проблем, спуснати им от комунистическата върхушка.

За разлика от официални новини за обществото, където цензурата и пропагандата са основни фактори, в сводката до Живков и премиера Атанасов МВР-ДС е посочило и различни проблеми на „народното стопанство“.

Така например е съобщена информацията, че предприятие в Пазарджик е произвело и изнесло в САЩ транспортна лента, чието качество според контрагента е под равнището на договореното.

МВР-ДС посочва, че този проблем проваля възможността да бъде сключен договор за няколко милиона долара.

Проблемите с качеството са характерен белег на соцпредприятията, а в документа е посочен още един случай.

Предприятие за стоманени тръби в гр. Септември е произвело некачествена продукция за СССР, предназначена за газопровод.

Картината в селското стопанство не е по-различна. МВР-ДС съобщава за сериозни проблеми при изкупуване на яйцата.

От птицекомбината в Страцимир, община Грамада, Михайловградска област (днес Монтана, б.а.) са изкупени 3 млн. яйца за първите пет месеца от година от различни предприятия във Видин, Перник и Ловеч (виж стр. 6 от документа).

„Поради недостиг на хладилни площи през първите дни на юни са бракувани и изхвърлени над 100 000 яйца“, докладва МВР-ДС. Също е било и положението в специализирано предприятие за яйца и птици в Разград.

В АПК в Каварна пък кравите масово заболели от туберкулоза в резултат на недобросъвестно изпълнение на служебните задължения на местния ветеринарен лекар.

В предприятие за инертни материали в Бургас е извършвано нереално отчитане, в резултат на което неправомерно са изплатени 60 000 лв., а срещу главния счетоводител е образувано следствие.

Злоупотреби с отчитането на плана са констатирани още и в „Комуна“ – Смолян и производствено предприятие „Малчика“ в Разград.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов