|
„Усилията на ДС се увенчават с успех, когато се работи на партийни позиции“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Февруари 2024 20:24

alt

 

По време на тоталитарния комунистически режим във властта няма две мнения по въпроса за безпрекословното подчинение на Държавна сигурност на партийните решения.

В архива на репресивния апарат на БКП съществуват десетки документи, които потвърждават това, а desebg.com публикува един от тях.

Той представлява извадка от стенограма с изказване на министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков по време на срещата първия секретар комунистическата партия Вълко Червенков и Политбюро на ЦК на БКП с ръководителите на Държавна сигурност , през април
1954 г.

Ген. Цанков се изказва след речта на Вълко Червенков, в която комунистическият ръководител ясно, кратко и точно заявява, че ДС трябва да бъде „очите и ушите“ на партията.

Министърът на вътрешните работи подчертава пред присъстващото комунистическо ръководство на БКП, че работата на Държавна сигурност се увенчава с успех, когато „точно и своевременно се воюва за изпълнението на партийното решение“.

Той напомня, че във всички от ДС „дълбоко са вкоренени разбиранията“, че „призванието на поделенията и служителите на ДС е преди всичко да бъдат безпределно верни и предани на партията и правителството, да нямат за себе си други интереси и други заповеди, освен интересите и заповедите на Централния комитет на партията и народното правителство“.

Накрая бодро заявява „за славната Българска комунистическа партия и нейния Централен комитет предлагам да вдигнем тост!“

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов