|
ДС се опитвала да извежда нелегални агенти на Запад с помощта на ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Септември 2023 18:11

alt

 

Държавна сигурност в лицето на нейното Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) се е опитвала да извежда нелегални разузнавачи в западните страни с помощта на източногерманското Министерство на държавната сигурност, известно още като ЩАЗИ.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка от ген. Владимир Тодоров, зам.-началник на ПГУ-ДС до началника на управлението от май 1979 г.

В него ген. Тодоров докладва за посещение на делегация на ПГУ в ЩАЗИ в края на месец април същата година, която той оглавява.

Първата тема, които от ПГУ са обсъдили с „другарите“ от ЩАЗИ е „обмен на опит по изучаването, подготовката, документацията и извеждането на нелегали и спец. Агенти, а също така и поддържането на връзката с помощта на технически средства“.

Обучението и извеждането на нелегални агенти е една от най-сложните операции, които разузнаванията в Източния блок правят, като, разбира се, съветския НКВД и след това КГБ правят най-напред.

Класическия нелегал е агент, който приема чужда самоличност и след съответната подготовка се извежда в западна страна, където е планирано да работи.

Специален или спец агент е сътрудник на комунистическите служби, който също преминава през определено обучение, а след това е изведен в набелязаната страна, където е решето да действа.

Спец агента обаче не сменя своята самоличност, но комунистическите служби му създават фалшиви паспорти, с които той пътува според указанията.

Класически пример на спец агент на ПГУ-ДС е италианецът Франческо Гулино – агент „ПИКАДИЛИ“, единственият заподозрян от българското и британското следствие за убийството на българския писател дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г.

„ПИКАДИЛИ“ е изведен от НРБ през първата половина на 70-те години в Дания без обаче да оставя следи, че е бил в комунистическа България. Тайно финансира неговата работа като антиквар, която му дава възможност да пътува по всяко време и където пожелае без да събужда съмнение. Обучава го да поддържа радиовръзка.

Освен за ликвидирането на Георги Марков „ПИДАКИЛИ“ е използван и като спец агент за създаване на контакт със служителка в офиса на НАТО в Брюксел, разкриват документи на самото КГБ, запазени в досието на Гулино в ПГУ-ДС (виж по-подробно за него – ТУК).

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов