|
Как комунистическият режим създаде „черната“ валутна търговия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Септември 2023 15:38

alt

 

Валутните ограничения, наложени от комунистическия режим, са в основата на появата на валутна търговия на „черно“, която процъфтява особено много в последните години от тоталитарното управление на БКП.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт до зам.-началника на Второ главно управление (ВГУ) на ДС полк. Димитър Йотов относно: Незаконна обмяна на „черно“ на валута в НРБ.

Документът е от 1977 г. и е подготвен от щатния служител във ВГУ-ДС майор Е. Янков.

В него е посочено, че до ноември 1974 г. БНБ е обменяла валутата на чужденците по т. нар. туристически курс, който е премия. Така например 100 американски долара са се обменяли за 165 лв.

След този период банката е намалила туристическия курс като е обменяла 100 долара за 120 лв., а през есента на 1975 г. изцяло е премахнала премията.

Обмяната е ставала по официалния курс – 100 долара за 96,65 лв. Това решение се отразява крайно отрицателно на туризма в страната.

Туристите започват да търсят алтернативни форми на обмяна и така режимът на БКП акушира на валутната търговия на „черно“.

Тя става причината официалният обмен на валута от туристите да намалее неколкократно.

ДС посочва, че в черната търговия участват различни чуждестранни граждани, като най-многобройните са от Полша, а след тях се нареждат чехите и източногерманците.

По неофициални данни на полските тайни служби полските туристи са изнесли от страната около 6 млн. долара за 1975 и 1976 г.

Освен американски долари на черния пазар другите най-търсени чуждестранни валути в НРБ са били западногерманската марка, холандският гулден и швейцарският франк.

Западногерманската марка се обменяла по официалния държавен курс – 100 марки за 40 лв., а на „черно“ достигала до 80-120 лв. за 100 западногермански марки, по посочва още в строго секретния рапорт.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов