|
ДС: Не се знае каква е работата ни по ТКЗС в Бургаско и Ямболско ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Март 2023 15:11

alt

 

В началото на 50-те години на ХХ век дейността на Държавна сигурност по линия на трудово-кооперативните земеделски стопанства (ТКЗС) в тогавашните окръзи Бургас и Ямбол е била под всякаква критика.

За това свидетелства документ на самата ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад от оперативен работник от 3-та група на отделение „А“ на ДС за състоянието на работата по линия на ТКЗС в окръзите Бургас и Ямбол и околийските служби на ДС в Бургас и Карнобат.

Документът е адресиран до началника на отделение „А“ (политическото разузнаване) в отдел I-ви на Дирекция Държавна сигурност.

От поверителния доклад става ясно, че в Бургаски окръг ДС не разполага с данни „с каква агентура се обслужват ТКЗС, водят ли се разработки и ОНД [общи наблюдателни дела], как се работи по оформяне на делата – справочниците на ТКЗС и въобще какво е състояние на околиите по тази линия“.

В околийската служба на ДС в Бургаско репресивният апарат на БКП е разполагал само с 4 информатори. „Разработки и ОНД няма“, констатира проверката. Отбелязано е, че отчетността на ДС е „много слаба“.

Положението в околийската служба на ДС в Карнобатско не е по-различно. „Понастоящем нямам никаква агентура по ТКЗС“, е посочено в доклада. Не е планирана и никаква работа по тази линия. „Досиетата по линия на ТКЗС не разполагат с почни никакви агентурни материали“, се посочва още.

В окръг Ямбол ДС не отчитала дейността си там, а в Бургас. „Почти не е работено в селата“, е поредната негативна констатация в доклада.

Направен е изводът, че в посетените от окръжни и околийски служи [в Бургаски и Ямболски окръзи], „работата по линия на ТКЗС е съвсем слаба. По създаване на агентура почти не е работено“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов