|
ДС крала западни технологии, които соц икономиката не успявала да внедри ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Януари 2023 16:04

alt

 

Държавна сигурност е крадяла западни технологии в областта на химическата промишленост, фармацевтиката, строителните материали и електрониката, които обаче не са могли да бъдат внедрени в соц икономиката или са срещали трудности за реализацията им.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: По-важна документация, придобита от научно-техническото разузнаване, чието внедряване в производството е затруднено или се забавя.

Документът е от 1974 г. и в него са описани редица случаи на неуспех при използването на откраднати от ДС технологии.

Още в началото на Студената война в края на 40-те години на ХХ век Западът налага на страните от тоталитарния съветски лагер ембарго над технологиите, които развива и използва.

За да заобиколи това ембарго съветското ръководство възлага на КГБ да извършва кражби на западни технологии чрез тайни операции и с тях да подпомага съветската планова икономика.

За целта в КГБ се създава едно от най-мащабните управления „Т“ (научно-техническо разузнаване). Тоталитарните тайни служби в останалите страни от Източния блок, включително и България, също развиват по съветски образец подобни структури.

В България научно-техническото разузнаване е сформирано към Първо главно управление на ДС (разузнаването), а през 1980 г. то е издигнато в самостоятелно Управление „Научно-техническо разузнаване“ (УНТР) в рамките на ПГУ-ДС.

Публикуваният документ разкрива неуспешните реализации на открадната документация и щамове за производство на итаконова и глюконова киселина.

Също така не е внедрена технология и щамове за производството на дефицитния по това време пеницилин – Ж, който дотогава е получаван от СССР, но Москва е преустановила вноса.

Подобен проблем е описан и с внедряването на щам на микробиален препарат за растителна защита „диспарин“.

Проблем се е получил и с открадната технология за производство на перлитни плочи, а също така и уплътнителни телефонни системи с импулсно-кодова модулация.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов