|
ДС и КГБ: Да дискредитираме САЩ и НАТО с активни мероприятия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Януари 2023 17:12

alt

 

Първостепенната задача на Държавна сигурност и съветския КГБ в оперативните планове през 80-те години на отделите за активни мероприятия (дезинформация, б.а.) е да дискредитира външната политика на САЩ и създаване на недоверие между страните-членки на НАТО.

Това разкриват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план относно: Работата на отдел 08 по главния противник и НАТО за 1983 г.

В него са набелязани основни мероприятия по изпълнение на задачата за дискредитиране на външнополитическия курс Вашингтон.

По това време начело на САЩ е президентът Роналд Рейгън, чието управление води до икономически бум, а самият Рейгън обявява СССР за империя на злото и се заканва публично, че ще прати комунистическия режим в Москва на бунището на историята, което и става с разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Опитите за дискредитиране на „главен противник“ (САЩ) са неизменна част от тайните операции на КГБ по времето на Студената война, а в тях капо помощни страни са включени репресивните органи от другите страни от Източния блок, сред които е и комунистическата Държавна сигурност.

Сред дезинформационните операции, в които ДС е участвала с КГБ, са такива за намаляване на надпреварата във въоръжаването, а също така и оказване влияние върху правителствени, парламентарни и обществено-политически кръгове на западноевропейските капиталистически страни.

Архивните документи на ДС са важни защото разкриват политика на Кремъл, който той активно прилага и в момента, а България е типичен пример за уж натовска държава и член на Европейския съюз, която е напълно пробита от кремълската пропаганда и в нея процъфтява пропутински позиции като се започне от президента Румен Радев и мине през БСП, та се стигне до създаване на нови политически формации като „Възраждане“.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов