|
ДС и КГБ: Да дискредитираме САЩ и НАТО с активни мероприятия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Януари 2023 17:12

alt

 

Първостепенната задача на Държавна сигурност и съветския КГБ в оперативните планове през 80-те години на отделите за активни мероприятия (дезинформация, б.а.) е да дискредитира външната политика на САЩ и създаване на недоверие между страните-членки на НАТО.

Това разкриват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план относно: Работата на отдел 08 по главния противник и НАТО за 1983 г.

В него са набелязани основни мероприятия по изпълнение на задачата за дискредитиране на външнополитическия курс Вашингтон.

По това време начело на САЩ е президентът Роналд Рейгън, чието управление води до икономически бум, а самият Рейгън обявява СССР за империя на злото и се заканва публично, че ще прати комунистическия режим в Москва на бунището на историята, което и става с разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Опитите за дискредитиране на „главен противник“ (САЩ) са неизменна част от тайните операции на КГБ по времето на Студената война, а в тях капо помощни страни са включени репресивните органи от другите страни от Източния блок, сред които е и комунистическата Държавна сигурност.

Сред дезинформационните операции, в които ДС е участвала с КГБ, са такива за намаляване на надпреварата във въоръжаването, а също така и оказване влияние върху правителствени, парламентарни и обществено-политически кръгове на западноевропейските капиталистически страни.

Архивните документи на ДС са важни защото разкриват политика на Кремъл, който той активно прилага и в момента, а България е типичен пример за уж натовска държава и член на Европейския съюз, която е напълно пробита от кремълската пропаганда и в нея процъфтява пропутински позиции като се започне от президента Румен Радев и мине през БСП, та се стигне до създаване на нови политически формации като „Възраждане“.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов