|
ДС: Оперативните работници за активни мероприятия трябва да посещават кафенета и да ходят по-често на кино ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 17 Януари 2023 18:58

alt

 

„Привичките на нашите работници, техните интереси да не се отличават от тези на другите служители, което значи да ходят по-често на кино, театър, да проявяват интерес към културния живот на страната, да посещават музеи, галерии, кафенета, т.е. с нищо да не дават повод, че имат спешни и неотложни задачи“.

Това е записано като указание към оперативните работници от службата за провеждане на активни мероприятия (дезинформационни операции, б.а.) в Първо управление на ДС (разузнаването).

Документът представлява секретна, от особена важност справка относно: Задачите на оперативното направление „Б“ от 1964 г., който desebg.com публикува онлайн.

В него е изложен опита на КГБ в същото направление, което тогава е създадено в НРБ по съветски образец, както и опита на по-големия „брат“.

Подчертано е, че оперативните работници, които са изведени зад граница под дипломатическо прикритие не трябва да имат различно работно време от дипломатическите служители в съответното посолство и в търговското представителство.

Също така на оперативните работници е препоръчано за известен период да не сменят маршрута си, за да притъпят бдителността на противниковите контраразузнавателни органи (КРО).

Една от задачите на създадената през първата половина на 60-те години служба за активни мероприятия е била да компрометира лидерите на „вражеската“ емикрация (политическата емиграция, б.а.), както и „разлагане“ на емигрантските организации.

Друга задача амбициозна задача пред оперативните работници от активните мероприятия на ДС е „изостряне на противоречията между империалистическите разузнавания, създаване на взаимно недоверие и търкания“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – активни и остри мероприятия 1944-1991“, издание на Комисията по досиетата, 2020 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов