|
Само в четири района ДС контролирала „възродителния процес“ с над 350 агенти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Ноември 2022 22:13

alt

 

Само в четири районни управления на МВР-ДС репресивният апарат на БКП е контролирал българските граждани от турски произход, попаднали под ударите на „възродителния процес“ с мрежа от над 350 агенти.

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен доклад относно: Резултатите от проведено изследване на дейността на органите на ДС за укрепване, задълбочаване и развитие на възродителния процес.

Документът е от юни 1986 г., а изследването е извършено от ЦИОУ на МВР и е първото емпирично социологическо изследване за дейността на ДС при акцията за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ от комунистическия режим.

Изследването обхваща районите на Исперих (тогава Разградски окръг), Дулово (Силистренски окръг) и Момчилград, и Крумовград (Кърджалийски окръг).

„Предмет на изследването е степента, в която дейността на тези органи [на ДС] съответства на оперативната обстановка и подпомага укрепването, задълбочаването и развитието на този процес“, е посочено в доклада (Комисията по досиетата го публикува частично в един от своите документални сборници, б.а.).

От него става ясно, че в изследваните четири районни управления на МВР-ДС са събрани данни и анализирана дейността на общо 353 агенти. В Исперих те са 59, в Дулово – 69, в Момчилград – 114 и в Крумовград – 111 агенти.

ДС отчита, че голяма част от лицата, заведени по сигнали са профилактирани за „враждебна националистическа дейност – 46%, следвани от „подготовка за демонстрации и безредици – 12%, опити за бягство зад граница – 9%, „кражба и незаконно притежание на оръжие“ – 8%.

Документът е включен частнично в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов