|
„Долу лакеите от О. Ф.“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Октомври 2022 18:22

alt

 

През всичките 45 години власт на комунистическия режим той е имал сериозни проблеми с анонимните протести, изразяващи неодобрението на хиляди българи.

Държавна сигурност е натоварена да открива тези анонимни противници на тоталитарната диктатура на БКП, но в повечето случаи не е успявала въпреки хвърлените огромни усилия.

Архивите на ДС разкриват, че репресивният апарат на компартията надлежно е документирал тази анонимна съпротива, събирайки късче по късче от нея, за да достигнат днес до нас чрез Комисията по досиетата, която ги съхранява и предоставя за изследване.

Сайтът desebg.com публикува един такъв анонимен протест от 1950 г., който е насочен срещу лицата и организациите, пристанали на комунистическия режим под формата на Отечествен фронт, създаден още през 1942 г. по заръка на Коминтерна в Москва.

През 1950 г., време на един от на-мрачните периоди от комунистическия режим, когато начело на партията и тоталитарната държава е червеният терорист и съветски агент Вълко Червенков ДС съобщава, че двама членове на Димитровския съюз на народната младежи във Велико Търново отриват анонимка кратък, но многозначителен текст: „Долу лакеите от О. Ф.“

Тя е подписана от още по-многозначителното „Народа“. ДС докладва, че са намерени общо 8 такива анонимки, една от които е била залепена на вратата на член на БКП.

Посочен е и евентуален заподозрян – работник от печатницата на БКП, който бил уволнен дисциплинарно. Набелязани са мероприятия за установяване на истинския извършител.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов