|
Как МВР-ДС слага охрана на партийния дом и членовете на Политбюро ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Октомври 2022 14:55

alt

 

Под претекст, че в сградата на партийния дом влизат психично болни лица или такива, които заплашват със саморазправа и убийство членове на Политбюро на ЦК на БКП през 1963 г. тогавашният министър на вътрешните работи Дико Диков прави предложение да се върне охраната върху партийната върхушка, от която до тогава се е ползвал само първия секретар на БКП Тодор Живков, а така също да се създаде специално охрана на партийния дом.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително предложение до Политбюро на ЦК на БКП от министъра на вътрешните работи Дико Диков относно: Някои мероприятия за подобряване охраната на партийното и държавно ръководство.

В поверителния документ са описани случаи на проникване в партийния дом на психично болно лице и на друго, което е търсило саморазправа с член на ЦК на БКП.

Диков посочва, че през 1962 г. личната охрана на кандидат-членовете на Политбюро и секретарите на ЦК е била снета поради благоприятната обстановка.

За членовете на Политбюро с изключение на първия секретар Тодор Живков е била по желание, като само 4-ма членове са се възползвали от нея.

Диков обаче докладва, че напоследък са получени сигнали за „намерения на отделни вражески елементи“ срещу партийните ръководители.

За подобряване на охраната министърът на вътрешните работи предлага създаването на нова външна и вътрешна охрана на партийния дом, в който са се помещавали Политбюро и ЦК.

Както е известно за охраната на комунистическата върхушка и пълното ѝ обслужване в Държавна сигурност е създадено специално мега управление (Пето управление на ДС за безопасност и охрана – УБО), което Тодор Живков превръща в своя вярна преторианска гвардия.

В по-късния период външната охрана на партийния е обезпечавана срочнослужещи войници към Вътрешни войски, подчинени на МВР-ДС, а вътрешната от офицери от УБО.

С оглед на описаните в документа случаи Дико Диков предлага да се възстанови и личната охрана на членовете на Политбюро.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов