|
В края на режима на БКП „Кинтекс“ потънал финансово заради кризата във военно-промишления комплекс ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Октомври 2022 08:51

alt

 

Външно-търговското дружество „Кинтекс“, създадено по времето на комунистическия режим, за да продава продукцията на военно-промишления комплекс, е затънало в огромни дългове в края на тоталитарното управление на БКП.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Влошеното финансово състояние на „Кинтекс“ от октомври 1988 г.

Тя е подписана от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Григор Шопов и е адресирана до кандидата за член на Политбюро на БКП и министър на външноикономическите връзки Андрей Луканов.

От документа става ясно, че „Кинтекс“ рязко е увеличил дълговете си на 598 млн. лв., като една голяма част от тях е свързана с изкупуването на оръжия и боеприпаси, която не се е търсила на пазарите и не е обезпечена с договори.

Външно-търговското дружество също така не е успяло да получи 40 млн. лв. от забавяне на плащания, което направило невъзможно изплащането на краткосрочен кредит от 300 млн. лв., получен от Българската външнотърговска банка.

В информацията се посочва, че с цел изпълнение на договорите между „Металхим“ (държавно дружество, обединяващо военно-промишления комплекс, б.а.) и „Кинтекс“ се купува с рубли продукция от СССР и Чехословакия, която се отчита като собствена.

В строго секретната информация се говори и за други „машинации“ на „Кинтекс“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов