|
Една трета от българите слушали радио „Свободна Европа“, 72 процента от тях избирали САЩ при конфликт със СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Септември 2022 17:22

 

alt

 

В началото на 80-те години на ХХ век 34% от възрастовото население на България е слушало освен радио „Свободна Европа“ и средно 2,6 други западни радиостанции.

Това показва документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Изследване на радио „Свободна Европа“ за интереса на слушателите от социалистическите страни към предавания на западни радиостанции, излъчващи програми на съответните езици.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1981 г.

В него се представя проучване на радио „Свободна Европа“, което дава интересна информация за нагласите на слушателите на западни радиостанции в съветския лагер, включително и за НРБ.

Както е известно по време на тоталитарния комунистически режим в страните от Източния блок западните радиостанции са определени като „вражески“ и слушането им е забранено.

Управляващите компартии правят всичко възможно да ги заглушават, но въпреки това интересът към западните радиостанции е силен сред голяма част от зрялото население.

Според социологическото изследване на радио „Свободна Европа“ неговият ефир е най-заглушаван в Чехословакия и България.

Това е и причината в тези страни слушателите да слушат също така английската Би Би Си и американската „Гласът на Америка“.

Изследването отчита, че 72% от слушателите на „Свободна Европа“ са заявили подкрепа за САЩ при евентуален сериозен конфликт със СССР.

Това е с два процента по-малко от статистиката за Полша, Чехословакия, Румъния и Унгария.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов