|
ДС: Забраняваме да купуват коли от „Кореком“ близки на политически емигранти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Юни 2022 17:12

alt

 

Репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност е наложило забрана близки на бегълци зад граница, които режимът квалифицира като „изменници на Родината“ или „невъзвращенци“, да имат възможност да закупуват западни автомобили от „Кореком“.

Това разкриват документи от архива на ДС, които desebg.com публикува онлайн.

През 1970 г. тогавашният Комитет за стопанска координация при Министерския съвет е приел промени, свързани с реда за внос на западни леки автомобили.

Въпросните промени обаче не са били координирани с Държавна сигурност и тя е сезирала веднага министъра на вътрешните работи за възможността политическите емигранти да превеждат на своите близки в страната валута под формата на дарение, с която те да закупуват жилища, вилни места и леки коли.

Затова е наложено специално поверително разпореждане на Министерския съвет до съответните министерства, с което се пояснява, че решението на Комитет за стопанска координация при Министерския съвет не се отнася за „български граждани, получили валутни средства от лица, избягали зад граница или невъзвращенци“.

В периода 1960-1989 г. в НРБ функционира държавното дружество „Кореком“, представляващо верига от безмитни магазини, в които се продават луксозни западни стоки, сред които дрехи, бижута, техника и автомобили, срещу западна залута по специален ред.

Отделно от това Политбюро си гласува решение неговите членове да имат право да закупуват за себе си и своите семейства западни автомобили, произведени от „гнилия капитализъм“ в качеството си на правоимащи лица – тесния кръг, който комунистическата върхушка определя тайно от обществото, да се ползва с огромни привилегии, за които обикновените хора не са могли и да мечтаят.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов