|
Напуснали ТКЗС заради извращения на партийната линия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Юни 2022 18:45

alt

 

Заради повсеместен терор върху българските селяни от страна на тоталитарния комунистически режим при насилствената заграбване на земята много земеделски стопани са напускали създаваните от властта на БКП по съветски образен трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС).

Това разкриват множество документи от архива на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад за констатираните причини за напускане на ТКЗС от стопаните в посетените села в Новозагорска околия и за указаната помощ на оперативните работници.

В документа, който е от есента на 1951 г., се разкрива, че при създаването на ТКЗС в района са допуснати репресии, които Държавна сигурност определя като „извращения на партийните решения“, а зад тях стоят местните партийни ръководители.

Освен това хората са се жалвали многократно, но органите на МВР-ДС в Новозагорско не са докладвали нагоре по веригата за тези сигнали, уличаващи „отговорни другари“.

В строго поверителния доклад е посочено положението в конкретни села, а от изложените данни се разбира, че в създадените ТКЗС-та се е ширила лоша организация, груби нарушения, „крайно лошо стопанисване, липса на всякаква лична отговорност, разхищение и липса на какъвто и да е контрол от ръководителите, грубиянство и лошо отношение на ръководителите към членовете [на стопанствата]“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов