|
Посещаваш известни заведения – признак за престъпни връзки (по ДС) ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Юни 2022 17:34

alt

 

Ако по време на тоталитарния управление на БКП човек посещава кафенета и аперитиви, за които Държавна сигурност предполага, че западни специални служби ги използват за обработка и вербовка на български граждани, репресивният апарат на комунистическият режим е смятал това за признак за „престъпни връзки“.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява копие на строго секретни „Признаци за разкриване на български граждани – специалисти, търговци, научни работници и други лица, работещи в икономиката, които са установили престъпни връзки със специалните служби на противника.

Документът е от месец май 1988 г. и е подписан от началника на Четвърто (икономическо) управление на ДС ген. Кирил Величков.

Според него ако допуснатите в чужбина български специалисти харчат повече пари – това също е признак за „престъпни връзки“.

Ако, не дай си Боже, поискаш удължаване на престоя в чужбина ДС пак ще те заподозре в „престъпни връзки“.

Списъкът със съмнителните признаци на Държавна сигурност е забележително дълъг и стига до там, че от малкия брой българи, които са могли да пътуват в чужбина, някой по време на престоя си посети западна фирма, също попада сред обичайните заподозрени.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов