|
ДС: Положението в Марица-Изток е много тежко ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Май 2022 14:38

alt

 

През първата половина на 70-те години на ХХ век агентурата на Държавна сигурност е докладвала, че положението в рудниците на Марица-Изток е „много тежко“.

Това става от строго секретно агентурно сведение относно: Състоянието на въглищното стопанство в Марица-Изток и блок №1 в Бобов дол.

Документът е от 1973 г. на Софийско градско управление на МВР-ДС и desebg.com го публикува онлайн.

В него агент под псевдоним „Виктор“ излага информацията за тежкото състояние в Марица-Изток, позовавайки се на данни, които е получил в разговор с главния геолог на дирекцията на мините в Раднево.

Проблемът е бил, че „в рудниците ставали непрекъснати свличания, които затрупвали въглищния пласт“.

„Това се дължало на неправилната разработка на откритите рудници – от посоката, от която става слегването на пластовете“, е посочено в агентурното сведение.

Хората от мините обаче не се интересували от това, защото се интересували от добива на въглищата, а не от правилния начин за разкриването им, се казва още в сведението, което е изпратено на икономическия отдел във Второ главно управление на ДС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2016 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов