|
БКП признава: В икономиката има огромни загуби и неизпълнение на плана ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Април 2022 18:03

alt

 

В икономиката са нанесени огромни щети, а изпълнението на плана за 1985 г. е определено като „крайно незадоволително“.

Това признава самият министър-председател и член на Политбюро на ЦК на БКП Гриша Филипов, но не пред обществото, а пред върхушката на комунистическата партия.

Докладът му по „Неотложните задачи за изпълнението на плана за 1985 г.“ е изнесен в НДК на национално съвещание на партийния, стопанския и обществен актив, а информация за съдържанието му достига до нас днес от документи от архива на Държавна сигурност, а desebg.com го публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо до началниците на Окръжните управления на МВР-ДС, подписана от началника на Управление „Икономическо“ (И) и зам.-началник на Второ главно управление на ДС ген. Кирил Величков.

В документа е представена информация за доклада на премиера Гриша Филипов, с която е трябвало да бъдат запознати и ръководните кадри в МВР-ДС.

Пред комунистическата върхушка министър-председателят признава, че в страната се е създава „усложнена обстановка“ заради неблагополучия в енергетиката и неблагоприятни природно-климатични условия.

Филипов е посочил, че „на редица места има успокоение, принизена взискателност и чувство за отговорност“.

„По качествените показатели и особено по материалните разходи, рентабилността и обществената производителност на труда изоставането продължава да бъде значително“, е посочено в доклада.

По това време НРБ се движи от компартията начело с Тодор Живков към третия фалит по време на тоталитарното управление след 1960 и 1977 г.

През 1987 г. председателят на БНБ по това време Васил Коларов докладва на Живков, че страната хвърля над 100% от валутните си приходи за връщането на заемите си от западните банки, когато за една държавна нормалното е да изразходва до 25% от приходите си за това.

С това Коларов казва на Живков, че страната на практика е във фалит, тъй като не може да изплаща външния си дълг освен, ако не взима нови още по-неизходни заеми.

Тоталитарният режим на БКП и Живков завещават близо 11 млрд. долара външен дълг, който спират да изплащат едностранно при Луканов през март 1990 г.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов