|
Соц картинка: Ниско качество, брак, залежали стоки ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 02 Април 2022 10:34

alt

 

Ниско качество, брак и залежали стоки за милиони левове – това е социалистическата действителност, докладвана в редица документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Проблеми в някои предприятия от системата на Министерството на производството и търговията с потребителски стоки.

Документът е от 1984 г. и е на Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването). Подписан е от началника на ВГУ и зам.-министър на ген. Георги Аначков.

В него ДС признава, че „все още нуждите на населението не са напълно удовлетворени, както по отношение на количеството, така и на качеството“ от стоките за широко потребление.

Държавна сигурност е констатирала, че в производството продължава да се влагат некачествени суровини и материали, в резултат на което се произведените продукти са с ниско качество или брак. Освен това голяма част от тези некачествени стоки залежават и не се изкупуват.

Дадени са и конкретни примери. В складовете на комбинат „Българска коприна“ при норматив 1 млн. лв. залежавали стоки за 1 275 000 лв.

В обувния завод „Петър Ченгелов“ – Пловдив са внесени ходила от Италия, които се оказали дефектни. Независимо от това те са употребени в производството, но резултатът е бил рекламации 78 000 чифта дамски обувки.

В същия завод са внесени от Индия и некачествени лицеви части за обувки и произведените 7000 обувки били преоценени.

В мебелен комбинат „Москва“ са произведени мебели за 330 000 лв. несъобразени с потребителското търсене.

Количеството на залежалата стока в търговската мрежа също нараснало. През последните 5-6 години в поделенията на ДСО „Валентина“ са задържани вносни стоки за 15 млн. лв. с ниско качество.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов