|
Тайни на ДС от соца: Масови недоволства на работници и напускане на работа ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Март 2022 16:53

alt

 

Едно от нещата, които комунистическият режим не е позволявал на българското общество чрез цензурата си е то да получава информация за масовите недоволства сред различни трудови колективи в страната, съпътствали тоталитарното управление на БКП, както и груповите напускания на работа заради хронични проблеми, ниско заплащане и др.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Получените оперативни данни за възникнали социални напрежения и конфликтни ситуации в отделни предприятия и трудови колективи в страната и предприетите мерки за своевременното им преодоляване.

Документът е от септември 1984 г. и е подписан от зам.-началника на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и началник на управление „И“ (икономическо) към него ген. Кирил Величков.

В него се посочва, че по данни на Софийско градско управление на МВР-ДС и окръжните управления на МВР-ДС за периода от началото на 1982 г. до юни 1984 г. се е работили по 36 сигнала за групови недоволства и напускания на работа.

ДС е изпратила на висшето ръководство, както и на държавните и обществени органи 106 сигнални информации, по които е провела над 2400 срещи със стопански ръководители.

Изброени са и конкретни примери. В железопътния завод „Г. Димитров“ – София е установен голям преразход на материали и неизпълнение на показателите „печалба“ и „чиста продукция“.

Наложени са над 900 санкции, но въпреки това е застрашено качеството на продукцията. В завода е възникнало напрежение и са подадени молби за напускане.

По подобни причини е създадена напрегнато обстановка в дървопреработващия завод „Тича“ в гр. Георги Трайков (Долни чифлик, Варненско).

Там са били удържани 60% от възнагражденията на инженерно-техническия персонал за 4 месеца.

В ТПК „Агоп Ваханов“ в същия град се е стигнало до масово недоволство, в резултат на което 300 от работниците – половината от всичките – са напуснали предприятието и неговото съществуване и поставено под въпрос.

В четири машиностроителни завода в Пловдивско е произведена продукция за 16 млн. лв., но не е била осигурено пласирането ѝ и това е дало отражение върху фонд „работна заплата“.

Във варненското предприятие „Трансстрой“ са раздадени премии от по 300 лева на техническия персонал, а на работниците по 5-6 лева и това предизвикало масово недоволство.

В строго секретната информация са описани и редица негативни тенденции в животновъдството.

Документът е включен в сборника Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов