|
За пакостното вмешателство на ДС в работата на военното разузнаване ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Януари 2022 11:02

alt

 

Държавна сигурност се е намесила по брутален начин в работата на военното разузнаване в първите години на комунистическия режим.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява допълнително обяснение на бившия началник на военното разузнаване (РО2) ген. Петър Вранчев към негово изложение от 1949 г. за „Пакостното вмешателство на ДС в хода на разкриването на военните конспирации и извършените от ДС преждевременни вредни арести“.

Отстраненият през 1946 г. от поста през 1946 г. ген. Вранчев обвинява Държавна сигурност в безогледни и „крайно груби, несъстоятелни и пакостни арести и следствия“.

С тях е „нанесен тежък удар на нашата разузнавателна система“. Вранчев, който има особени заслуги към извършване на преврата на 9 септември 1944 г. и веднага след него поема военното разузнаване, определя масовите арести на ДС като „случайни и стихийни“, които са изиграли ролята на „диверсионни, отклоняващи действия“.

В своето изложение той подробно описва репресии, извършени от ДС срещу офицери и войници в Шумен, Балчик, Сливен и Ямбол.

Отделено е и място на една от т. нар. военни конспирации, използвана за обвинение на земеделския опозиционен лидер Никола Петков, която става основа за скалъпения съдебен политически процес срещу него, по който той получава смъртна присъда и е обесен през 1947 г.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов