|
ДС за „възродителния процес“: Най-сложно е в Шуменски окръг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 12 Януари 2022 16:51

alt

 

„Най-сложно е в Шуменски окръг. Сред населението съществува страх от преименуването. В отделни промишлени предприятия се явяват само част от работниците с турско-арабски имена. 150 жени от шивашкия цех в гр. Венец групово напуснали работа“.

Това е част от картината след началото на акцията по насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход в НРБ, извършена от тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков през януари 1985 г., информация за която е запазена в архивите на Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от архивните документи в началния период на акцията – строго секретен отчет относно провежданите мероприятия за подмяната на турско-арабските имена по окръзи.

Той е от 23 януари 1985 г. и в него се съдържат данни към онзи момент за редица окръзи в страната, в които е имало компактно население от български граждани от турски произход като Кърджалийски, Пловдивски, Шуменски, Търговищки, Разградски, Силистренски, Русенски, Великотърновски, окръзи, както и за градовете Толбухин (Добрич), Сливен, Варна, Враца, София.

Направено е предложение да се съкрати процедурата по изпращането в лагера „Белене“ на противници на „възродителния процес“ сред мъжете от турски произход, като се даде възможност на началниците на окръжите управления на МВР-ДС и окръжните прокурори да утвърждават предложенията за принудително установяване в „Белене“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1945-1985”, том 1, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов