|
Министърът на вътрешните работи преди избори: Мобилизирайте всички сили на нашите органи за борба с врага ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Ноември 2021 18:38

alt

 

Да бъдат мобилизирани всички сили на органите на МВР-ДС за „борба с врага“ – такова нареждане дава на репресивния апарат на Българската комунистическа партия министърът на вътрешните работи Антон Югов (БКП) в навечерието на изборите за народни съвети през месец май 1949 г.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

 Той представлява бърза, поверителна радиограма до началниците на секторните управления на МВР от 9 май 1949 г. към предходна заповед №287-П.

„Министерството има сведения, че вражеските елементи открито провокират, като пускат различни слухове за предстояща война, разпространяват анонимни хвърчащи листове, пишат надписи по стените, правят опити за саботажи и пожари, а на някои места открито заплашват, че ще отмъстят на комунистите“, е посочено в бързата радиограма.

„С това целят да създадат впечатление на несигурност и разколебаят вярата на народа в силата на властта“, е допълнено в нея.

Наредено е спрямо „вражеските елементи“, които открито провокират, да се вземат бързи административни мерки, а „най-злостните от тях, след съгласуване с бюрата на околийските комитети на Партията и пълномощниците на ЦК, да се изпратят в ТВО без да се чака оформянето на заповедите от министерството“.

„Със законни средства трябва да се респектират враговете на народа и заставят да съблюдават законите в страната“, е указанието на министър Югов.

В своята книга „Избори и реформи през 1947-1952 г.“ (2011) доц. Тодор Галунов посочва за периода на публикувания документ, отнасящ се за изборите на 15 май 1949 г. за народни съвети следното:

„Избирателната активност достига рекордните дотогава за България 96,73%. Всъщност за реална изборност тук трудно не можем да говорим. Монополизиралият държавната власт ОФ, управляван на практика изцяло от БКП печели 92,01 % от гласовете. В кампанията вече няма нужда от насилие. Репресираната опозиция вече де факто не съществува. Страхът така е сковал обществото, че няма нужда от пряко насилие от страна на властите. Масата от българските граждани гласуват безропотно за поднесените им изборни листи.

Тези местни избори са първите от една дълга верига вотове, в които се печели с подобни резултати и никой не протестира. В пленарната зала на ВНС обаче се отчита, че това са най-демократичните избори в политическата практика на дотогавашна България. Подобен политически цинизъм разглежда гласуването „под строй” като преодоляване на „формалния” буржоазен демократизъм и един своеобразен „празник” за народа. Изборната система и начина на провеждането на вота вече напълно съответстват на пропагандните цели на новия политически режим.“

Документът е публикуван в сборника „Държавна сигурност и изборният процес 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов