|
Офицер от МВР се срещал с Петър Берон преди първия свободен митинг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Ноември 2021 18:11

alt

 

Високопоставен офицер от МВР се е срещал с Петър Берон, един от лидерите на „Екогласност“, в навечерието на първия свободен митинг на 18 ноември 1989 г., 8 дни след като дългогодишният генерален секретар на БКП Тодор Живков е принуден от Кремъл да си подаде оставката.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка относно: Проведен разговор с Петър Берон от 16 ноември 1989 г. и подписан от началника на Софийско градско управление (СГУ) на МВР-ДС ген. Никола Малинчев.

Справката е адресирана до Градския комитет на БКП и изпратена за сведение на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия.

От документа става ясно, че два дни преди митинга в кабинета на секретаря на тогавашния Общински народен съвет Елен Петров Петър Берон се е срещнал с него в присъствието на зам.-началника на управление „Народна милиция“ при СГУ-МВР подп. Бонев.

Посочено е, че на срещата Берон е в качеството си на представител на групите, организиращи митинга на 18 ноември 1989 г. на площада пред храм-паметника „Ал. Невски“.

Берон дава информация за предстояща същия ден среща на 11 представители на т. нар. неформални структури в дома на един от тях Стефан Гайтанджиев, член на Обществения комитет за екологична защита на Русе, впоследствие член на Координационния съвет на СДС, депутат от СДС, а след това и от БСП.

Там е трябвало да се уточни как ще протече проявата. Прави впечатлението подробната информация, която Берон предоставя на срещата, надхвърляща необходимото за общинския съвет, който отговаря за публичните прояви.

Споделил дори, че е получил повиквателна за военен сбор в деня на митинга от Военното окръжие, което отказало да го освободи (чрез привикването на запасняци режимът е целил да затрудни присъствието на участници в определени събитията, в случая да присъстват на митинга, б.а.).

През 1990 г. Петър Берон става една от най-популярните фигури в СДС, който оглавява след избирането на Желю Желев за президент от 7-то Велико Народно събрание през август същата година.

Той заема този пост за кратко, защото партийният орган на БСП в. „Дума“ публикува информация, че Берон е бил агент на Шесто управление на ДС под псевдонима „БОНЧО“. Това води до оставката му.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов