|
Въпреки недостатъците ще се справим с всички задачи, поставени от Партията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Октомври 2021 09:02

alt

 

„В своята двегодишна дейност и борба ДС даде доказателства, че въпреки всички трудности, пречки и недостатъци тя ще съумее и сега да се справи с всички задачи, които ѝ се поставят за разрешение“.

Това декларира пред директора на народна милиция през 1946 г. началника та отдел „Държавна сигурност“ Димо Дичев (по това време ДС е под шапката на дирекция на народната милиция, б. а.).

Заклеването във вярност на партията е направено в доклад за организацията и дейността на отдела [Държавна сигурност] през септември 1946 г., който desebg.com публикува онлайн.

ДС описва политическата ситуация след отлагането на парламентарните избори през 1945 по настояване на опозицията и дейността си по отношение на изграждането на агентурен апарат в средите на противниците на режима.

„ДС разполага с широка агентура мрежа в почти всички свои обекти, както в София, така и по цялата страна“, декларира Димов.

Само в столицата информаторите на Държавна сигурност по това време наброяват 1313 души, а сътрудниците са 246.

Като свои успехи ДС отчита разбиването на ВМРО на Иван Михайлов, както и осуетяването на опитите на земеделците, привърженици на Г. М. Димитров да подринат „авторитета на властта и вярата на народа в здравината и стабилността на ОФ властта“.

Друг „успех“, който ДС отчита е разкриване на конспиративната работа сред войската, а така също и сред „опозиционните партии и вражеската дейност сред ОФ партиите“.

„Нашите служби за контрол върху печата също бележат завоевания“, хвалят се в ДС. Под контрола на репресивната машина на БКП по това време са 143 списания, 126 ежедневни и периодични вестници, 100 книгоиздателства, 130 печатници и 400 продавачи на вестници.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – структура и основни документи”, издание на Комисията по досиетата, 2010 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов