|
ДС търсила безуспешно агенти на радио „Горянин“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Октомври 2021 12:03

alt

 

Държавна сигурност се е провалила в опита да открие сътрудници на радио „Горянин“ в България, за които репресивният апарат на БКП е смятал, че радиостанцията предава кодирани съобщения.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява чернова на строго поверително предложение относно: Провеждане на мероприятия за установяване на агентите „БАЛКАН“ и „ЛЮЛИН“, за които радио „Горянин“ излъчва шифровани грами.

Документът е от 1854 г. и е на Второ управление на ДС (контраразузнаването).

От него става ясно, че ДС е подозирала радиостанцията на въоръжената антикомунистическа съпротива в предаване на шифрограми към свои хора в страната, които е определила като агенти под горепосочените псевдоними.

За да ги разкрие ДС си е поставила непосилна задача – да сведе информацията да тях на всички свои подразделения, които е трябвало да насочат „подходяща агентура“ към хората, които са слушали нелегално радиостанцията на българската горянска съпротива.

Група от радиоразузнаването е следвало да използва целия си агентурен ресурс за установява не хората, които са слушали „Горянин“.

Държавна сигурност не само не установява вероятните агенти, но дълги години наред не може да локализира местонахождението на самата радиостанция.

„Горянин“ предава в периода 1949-1962 г. Горянската въоръжена антикомунистическа съпротива в България съществува от 1944 до 1958 г. и е едно от най-продължителните съпротивителни движения в страните от съветския лагер.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов