|
Политбюро: Да въдворяваме правилно политически престъпници в ТВО ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Октомври 2021 16:34

alt

 

 

През 1951 г. Политбюро се е опитало да сложи някакъв ред в безразборното въдворяване на политически противници на режима в трудово-възпитателни лагери (ТВО).

Това разкрива документ от архива на Държвана сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително постановление на Политбюро на ЦК на БКП за провеждането на правилна наказателна политика срещу „политически престъпници“ при въдворяването им в ТВО.

Документът е от 1951 г. и с него се променя дотогавашната практика изпращането на противници на режима в трудови лагери без съд и присъда да става от околийски и селски народни съвети, както и от други длъжности лица, нямащи това право.

Политбюро се разпорежда „политическите престъпници“ да се въдворяват в ТВО с разрешение на комисия, в чийто състав влизат министърът на вътрешните работи, зам.-министрите по Държвана сигурност, главният прокурор, председателят на Върховния съд и един от членовете на ЦК на БКП.

Комисията получава правото да въдворява в концлагери без съд и пирсъда политическите противници на комунистическия режим за срок от 2 до 7 години.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов