|
Радио „Горянин“: Българи, на съпротива срещу комунистическия режим! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Септември 2021 13:12

alt

 

За въоръжена борба срещу насилственото отнемане на земята от БКП е призовавала българите радиостанцията на едноименното антикомунистическо съпротивително движение в средата на 50-те години на миналия век.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Подривната дейност на радиостанция „Горянин“ срещу нашата страна от 1956 г.

Въпреки че ДС не разполага с никакви доказателства, тя твърди, че радиостанцията, която функционира в периода (1949-1962), е създадена от американското разузнаване (до края на излъчването ѝ ДС не може да установи откъде точно предава тя, освен, че е от територията на Гърция, б.а.).

За сметка на това ДС следи нейните предавания и информира ръководството на МВР-ДС за нейната „вражеска агитация“ сред българското население.

От строго секретната справка става ясно, че „Горянин“ е призовавала работниците да се обявят против съветското стахановско движение.

Радиостанцията е съобщавала още за разтуряне на ТКЗС-та в различни краища в страната.

Приканвала е памукопроизводителите да засяват площите с царевица за своите нужди, а тютюнопроизводителите – да не събират реколтата.

Призовала е българския народ към въоръжена борба, за да се покаже на света, че е против установения комунистически режим и да се съпротивлява, както това са направили поляци (въстанието в Познан, 1956 г.) и унгарците (Унгарското народно въстание, 1956 г.).

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов