|
Нямало кой да оценява и внедрява крадените от ДС западни технологии ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Август 2021 23:06

alt

 

В началото на 70-те години на ХХ в НРБ не е била изградена система за оценка и внедряване на крадените от Държавна сигурност западни технологии.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Агентурно-оперативната и информационна работа на научно-техническото разузнаване (НТР) през 1972 г.

Чрез НТР комунистическият режим се е опитвал да компенсира технологичната си изостаналост чрез кражба на различни технологии или техническа документация от развитите западни страни и някои други държавни с технически напредък като Япония.

Още в началото на Студената война между Запада и съветския лагер в края на 40-те години на ХХ век западните страни налагат на СССР и неговите сателити в Източна Европа технологично ембарго, което остава до разпада на тоталитарния комунистически режим в Източния блок.

От своя страна Москва и сателитите ѝ са се опитвали да заобиколят наложеното технологично ембарго чрез кражбата на западни технологии.

От публикувания документ се разбира, че в НРБ не е съществувала система за оценяването и внедряването на откраднатите от Запада технически придобивки.

„Особен тежък проблем за отдела е липсата в страната на система за определяне задачите на НТР, оценка и внедряване на придобитата научно-техническа документация“, се посочва в справката.

„В следствие на това голяма част от последната се оценява твърде формално от страна на нашите институти и ведомства. Внедряването на редица комплектни документации се забавя неопределено, с което се нанасят загуби на народното стопанство“, се казва още в справката.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов