|
ДС и НМ да знаят по всяко време какви чужденци има на територията и какво правят ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Август 2021 13:12

alt

 

Органите на Държавна сигурност и народната милиция в Център и окръжните и градски управления на МВР да знаят по всяко време какви граждани на капиталистическите страни се намират на тяхна територия и какви са проявите и поведението им.

Това е наредил Колегиума на МВР-ДС на структурите си през 1961 г. по въпроса със следенето на временно пребиваващите в НРБ чужденци от западни (капиталистически) страни.

Документът, с който е направено това, и който desebg.com публикува онлайн, е строго секретно решение на Колегиума на МВР за подобрение на агентурно-оперативната работа по гражданите от капиталистическите страни, временно пребиваващи в НРБ.

С решението е наредено репресивните органи на БКП да разработват активно онези чужденци, за които се получат данни, че извършват „подривна дейност“.

Разпоредено е да се засили агентурно-оперативната дейност по западните граждани с цел да се пресече шпионската и подривната дейност на западните разузнавания.

Така трябвало да се провалят опитите за внасяне на буржоазно влияние и морал сред българското население.

На Второ управление на ДС (контраразузнаването, от 1969 г. главно управление, б.а.) е възложено контраразузнавателната работа по чужденците, които идват в страната като туристи, търговци, членове на икономически делегации, гости на частни посещения, културни дейци, журналисти.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов