|
Библиотекарка разиграва 9 години ДС с анонимки срещукомунистическата власт ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 28 Юли 2021 22:23

alt

 

В продължение на 9 години жена, работеща като библиотекарка в Института по металолеене и леярска техника, е разигравала Държавна сигурност с пускане на анонимни материали срещу комунистическата власт.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Разкрит анонимен автор от месец юни 1989 г. на Софийско градско управление на МВР-ДС.

От него се разбира, че през 1980 г., че в пощенските кутии на граждани в столичните квартал „Лозенец“ и ж.к. „Младост“, а също така и на живущи на ул. „Иван Асен II“ са разпространени листовки от анонимен автор.

Тяхното съдържание е насочено срещу „партийното и държавно ръководство, срещу социалната политика на БКП“.

ДС е образувала дело под кодовото име „СИМБИОЗА“. Месец по-късно са засечени нови 6 листовки, изпратени отново анонимно по пощата на различни адреси в столицата.

ДС не е успяла да стигне до автора, но според направения анализ ставало въпрос  за „лице на възраст до 50 години, вражески настроени срещу мероприятията на народната власт и с поетически наклонности“.

Въпреки проведените проверки ДС не е успяла да открие автора. През април 1981 г. той пак разпространил анонимни материали.

През септември 1986 г. ДС получила два нови анонимни писма до редакциите на в. „Вечерни новини“ и „Работническо дело“, отново писани от автора по разработката „СИМБИОЗА“. ДС отново не успяла да го открие. Само констатирала, че най-вероятно живее в „Младост“ 3.

Едва през лятото на 1989 г. ДС се натъкнала на автора на анонимките. Това станало след като от Партийния комитет в Кнежа изпратили в ДС анонимно писмо, адресирано до завода за изпълнителни механизми в града.

Това станало през януари 1989 г. В следващата половин година ДС най-накрая установила автора на писмото, чийто почерк съответствал на този от другите анонимки.

Това се оказала жена – библиотекарка в Института по металолеене, безпартийна и омъжена, която действително е живяла в ж.к. „Младост“ 3, която от началото на 1989 г. е била пенсионерка (името ѝ е аномизирано в документа от Комисията по досиетата по Закона за защита на личните данни).

ДС извършила обиск в дома ѝ, но не открила материали. Едва сред като жената е била отведена за разпит и профилактирана тя признала своята дейност и обещала в бъдеще да не пише повече анонимки.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов