|
КГБ учил ДС как да следи туристите в чужбина ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Юни 2021 16:53

alt

 

Държавна сигурност е ползвала опита и съветите на съветския КГБ за следене и разработка на своите туристи в чужбина.

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна справка за организацията на контраразузнавателната работа на органите на КГБ по линия на краткосрочните излизания на съветски граждани в капиталистическите страни.

Документът е на КГБ и е от 1969 г. В него е посочено, че, за да „не допусне излизане зад граница на лица, таящи в мислите си престъпни намерения, а така също политически незрели и морално неустойчиви съветски граждани“ КГБ извършва специална проверка.

Към обстоятелствата, които служат като основа за изучаването са включени следните показатели: срещи с чужденци, връзки с разработвани лица; кореспонденция с граждани от капиталистически страни; роднина или други връзки в чужбина; даване на противоречиви сведения в анкета; честа смяна на местоработата и местоживеенето; сведения, показващи намерения за измяна.

Важно значение за провеждането на проверката за КГБ е имало „постоянния делови контакт“, които репресивният апарат на КПСС е имал с партийните, профсъюзните и обществени организации.

В справката подробно е разгледана работата на оперативния работник по тази линия зад граница. Доброто прикритие е определено като ключов фактор.

Една от ефективните мерки, които КГБ посочва за предотвратяване на измяна на съветски граждани е предсрочното им отзоваване в СССР.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов