|
Комунистическият режим впрегнал и пожарната за охрана на първите свободни избори през 1990 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Юни 2021 17:49

alt

 

Броени дни преди първите свободни избори на 10 юни 1990 г. срутилата се комунистическа система в НРБ е впрегнала и противопожарната охрана за осигуряването на сигурността на вота.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява заповед относно: Необходимост от привличане на допълнителни сили и средства за охрана на обществения ред.

Заповедта е на тогавашния зам.-министър на вътрешните работи Стоян Стоянов и е изпратена под формата на телеграма на 6 юни 1990 г. до Националната служба за защита на конституцията (правоприемникът на Второ главно управление на ДС, контраразузнаването), Дирекцията на народната милиция и всички РДВР-та в страната.

В нея се нарежда служителите на противопожарната  охрана да могат ад се използват за извършване на проверки преди и по време на изборите, като пожарникарите да бъдат без оръжие.

Наредено е при „явна опасност от груби нарушения на обществения ред“ да се използват противопожарните автомобили.

Първите свободни избори са спечелени от преименувалата се на БСП компартия, която съставя правителство начело с Андрей Луканов, което не е в състояние да започне необходимите реформи и е принудено да подаде оставка през ноември същата година, хвърляйки страната в глад, студ и шоково скачане на цените – време, останало в историята като гладната Луканова зима.

През 1997 г. тогавашната Главна прокуратура установява, че изборите през 1990 г. са фалшифицирани.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов