|
ДС следяла Клуба за гласност и след 10 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Май 2021 16:53

alt

 

Репресивният апарат на БКП е следял активистите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и след 10 ноември 1989 г., когато дългогодишният генерален секретар на компартията Тодор Живков е принуден да се оттегли от властта под съветски натиск.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Замисли и намерения за бъдеща дейност на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България.

Справката е от 5 декември 1989 г. и е на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев.

Отпечатана е в два екземпляра, като първият е адресиран до новия генерален секретар на БКП Петър Младенов (вторият екземпляр остава в МВР-ДС, б.а.), а след това е размножена още два екземпляра – за тогавашния министър-председател Георги Атанасов и за още една ключова фигура в компартията Андрей Луканов, който два месеца по-късно е избран  за премиер.

От строго секретния документ се разбира, че репресивният апарат на БКП е разполагал с източници на проведеното на 1 и 2 декември 1989 г. събрание на Клуба в една от залите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Цитиран е доклада на Желю Желев, в който е включена информация за обстановката в страната и някои ключови характеристики на положението по това време.

Представена е и информация за разрастването и разширяването на Клуба в различни населени места.

Посочено е, че едно от важните направления на гражданската организация трябва да е отстояване на идеите за „правна демокрация и пазарна икономика“, както и „демократизация на МНО и МВР“.

Насочено е и вниманието към премахване на идеологическия монопол в образованието.

Цитирани са и други изказвания на представители на Клуба, сред които на Блага Димитрова, Петко Симеонов, Мария Бойкикева, Едвин Сугарев, Чавдар Кюранов и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов