|
МВР-ДС участвало зад кулисите в организирането на честването на 1300 години България ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 12 Май 2021 18:22

alt

 

Освен официалната държавно-партийна организация по отбелязването на 1300-годишнината от създаването на България през 1981 г. зад кулисите роля в участието по честването на събитието е имало и МВР-ДС.

Това разкрива заповед на министъра на вътрешните работи от 1979 г., която desebg.com публикува онлайн.

С нея министърът създава специална Комисия за „организиране ознаменуването на 1300-годишнината от основаването на българската държава и за координиране на цялостната дейност на министерството“.

Комисията се оглавява от зам.-министър на вътрешните работи, който има двама заместник-председатели, а за членове са назначени още 22 висши офицери от различни структури на МВР и Държавна сигурност.

Сред тях е полк. Георги Авджиев, началник на отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ в Първо главно управление на ДС, натоварено с кражбата зад граница на културно-исторически ценности, свързани с България.

Освен от отделните структури на ДС в Комисията влизат и офицери, работещи в пожарната, КАТ и дори от тогавашния отдел „Затвори“.

А също така и офицери, работещи в свързаните с МВР-ДС вестници „Антени“, „Народен страж“, „Граничар“ и сп. „Огнеборец“.

Разпоредено е началниците на централните поделения на МВР-ДС и тези на окръжните управления, съгласувано с партийните комитети, да назначат отделни комисии, които са натоварени с изготвянето на програми и годишни планове за отбелязването на 1300-годишнината от създаването на България.

Централната Комисия в МВР-ДС е имала задачата да ги подпомага.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – културно-историческо разузнаване 1970-1989“ на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов