|
Леле мале, докъде го докарахме: Когато БСП кани членовете си на Великденска служба през 1990 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Май 2021 18:16

alt

 

И това го е имало – току що преименувалата се от БКП на БСП комунистическа партия, която 45 години е насаждала атеистичен режим в България, изведнъж да стане толкова набожна, че да призовава своите членове да ходят на Великденска служба!

Свидетелство за лицемерното поведение на компартията е запазено в документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка на МВР-ДС №53 с въпроси, мнения и предложения, които заслужават повишено внимание – извадки от телефонни обаждания във Висшия партиен съвет [на БСП] на 12 април 1990 г.

Не, МВР-ДС не е подслушвала централата на БСП. Информацията за телефонните обаждания на членове до нея са записвани от самата партия чрез нейния предизборен щаб.

Архивният документ свидетелства, че данни са предавани лично до тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев от небезизвестния Любен Гоцев – по това време председател на центъра по предизборна работа към Висшия съвет на БСП.

Гоцев, който по времето на комунистическия режим е щатен служител на Първо главно управление на ДС, където се издига до зам.-началник на управлението и години наред работи под дипломатическо прикритие, за кратко – от края на декември 1989 г. до март 1990 г. е назначен за първи зам.-министър на вътрешните работи и влиза в ръководството на МВР-ДС заедно с министър Семерджиев.

БКП се преименува на БСП в началото на месец април 1990 г., а по това време новото комунистическо ръководство прави всичко възможно да се прави, че спазва демократичните принципи, само и само да се хареса на обществото, което протестира срещу тоталитарната власт по улиците и площадите в цялата страна.

Една от комунистическите мимикрии е са убеди хората, че довчерашните атеисти са станали дълбоко вярващи християни – така набързо новият генерален секретар на БКП Петър Младенов и новият министър-председател Андрей Луканов изведнъж се озовават в храма „Александър Невски“ със свещи в ръка

От справката на предизборния щаб на БСП се разбира, че членове на компартията се възмущават на публикация в партийния орган в. „Дума“ (допреди седмица „Работническо дело“, б.а.), че партията ги кани на Великден!? „Това ли ѝ е работата – пита при обаждането си в централата на БСП неин член. И добавя: - Вие ме карате да не ида утре да гласувам, бе. Може ли да се правим на по-религиозни от опозицията?“

„Това няма да ни оправи. Леле мале, докъде я докарахме. Какво ще си помислят младите, още неукрепнали комунисти“, пита още възмутения член на БКП/БСП.

В справката са посочени и други подобни притеснителни за редовата комунистическа маса въпроси към ръководството на БСП.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и изборният процес 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов