|
ДС: Само бивши хора и баби ходят в църквите на Великден ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Април 2021 18:26

alt

 

„Почти навсякъде богомолците са били изключително от средата на бившите хора – вражески настроени и стари бабички, които са били постоянни посетители на църквите“.

Това докладва Държавна сигурност през 1955 г. за начина, по който са протекли Великденските празници в Шуменско.

Документът, отразяващ този момент представлява строго поверителна справка за религиозните обреди по великденските празници в Коларовградски окръг (Шуменски окръг в периода 1950-1965 г.), който desebg.com публикува онлайн.

„Богослуженията са протекли без никакви прояви, като накрая свещениците са прочели възвание за мира.

 

Цитирано е изказване на продавачка ва свещи в църква в гр. Омуртаг, която е се е изказала, че църквата била свободна само на думи.

Отбелязано е, че много комунисти от различни селища идват да кръщават децата си в града. От своя страна местните ходят на други места, защото властта им търси отговорност.

Тоталитарното управление на БКП налага атеистичен режим и до 1989 г. следи чрез репресивния си апарат хората, които са вярващи и ги преследва.

Българската православна църква пък е превзета от агенти на ДС и до голяма степен подчинена на комунистическата диктатура в НРБ.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов