|
Лагеристите от „Белене“ превърнали 20 000 дка на остров Персин в обработваема земя ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 29 Април 2021 17:24

alt

 

В първите две години след създаването на концлагера „Белене“ през 1949 г. въдворените без съд и присъда в него политически противници на комунистическия режим за превърнали 20 000 дка на остров Персин в обработваема земя.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка относно: Земеделското стопанство към ТВО – село Белене, Свищовско.

Тя е от началника на стопанския отдел към служба „Затвори и общежития“ в МВР-ДС и е от юни 1951 г.

От документа се разбира, че след създаването на концлагера на остров Персин въдворените в него лагеристи са разорали около 20 000 дка и са започнали обработването им.

На тях са засаждани ечемик, царевица, коноп, памук, захарно цвекло, кръмно цвекло (за храна на животни, б.а.), люцерна и др., отглеждани са тикви и зеленчуци и са развивани бостани.

В резултат на трудовата дейност на лагеристите за една година са добити 419 тона зърнени храни, 17 тона варива, 254 тона слънчоглед, 6,3 тона памук, 2000 тона конопени стебла, 170 тона конопено семе, 480 тона захарно цвекло, 270 тона картофи, 627 тона дини, 850 тона зеленчуци, 300 тона сочни фуражи на обща стойност 89, 5 млн. лева.

Към дейността на лагеристите се прибавя и животновъдство, което е възлизало на 9,5 млн. лв. и заедно със земеделската дейност общата стойност на добитата продукция за година е била 100 млн. лв.

В плана за 1951 г. се предвиждало тя да нарасне на 262,5 млн. лв.

От докладната става ясно, че през 1951 г. от служба „Затвори и общежития“ в МВР-ДС са се опитали да се презастраховат от евентуално наводнение на обработваемите от лагеристите земеделски площи на Персин при прииждането на река Дунав, но министъра на вътрешните работи отхвърлил това с аргумента, че не било необходимо такова презастраховане, а трябвало „да се води борба за високи доходи“.

Остров Персин обаче е бил наводнен и под вода се оказали около 7000 дка обработваема площ.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов