|
Как ДС е преследвала техническата интелигенция ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Април 2021 11:34

alt

 

Една част от представителите на техническата интелигенция, особено тези, завършили преди 9 септември 1944 г., са били обекти на Държавна сигурност и са подозирани и обвинявани от репресивния апарат на БКП за т. нар. вредителства, саботажи и диверсии.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Състоянието на вражеските елементи, изходящи от средите на инженеротехническия персонал, работещ във важни обекти на промишлеността и агентурно-оперативното му обслужване.

Документът е от 1958 г. и разкрива дейността на ДС срещу техническата интелигенция.

Статистиката на ДС е показвала, че в края на 50-те години тази част от интелигенцията е наброявала 11 500 инженери и 29 000 средни техници.

Репресивната машина на БКП ясно е разграничавала тези, които са завършили преди Деветосептемврийския преврат и техническите кадри с дипломи след тази дата.

Според данните на ДС най-силно присъствие на „вражески настроени“ инженери е имало в проектантските организации. Даден е пример с „Главпроект“, където от 290 души 88 от тях са завършили в България или чужбина преди 9 септември 1944 г.

По политическа принадлежност най-много инженери и техници ДС е регистрирала сред хора от организации, на които комунистическият лежим е поставил клеймо „фашистки“, без в страната да е управлявала партия или коалиция с програма, дори близка до тази на партията на Мусолини в Италия или националсоциалистите на Хитлер в Германия.

ДС е посочила 33% сред инженерите от тези среди и 49% сред техниците.

Следват бивши царски офицери и бивши активни опозиционери – с по 15% при инженерите и съответно с 14 и 15% при офицерите и опозиционерите.

ДС е водила на отчет общо 429 души от техническата интелигенция, като активните разработки към 1958 г. са били 12, а общите наблюдателни дела са 398.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов